Tuesday, May 29, 2007

noli me tangere


Ieri, alaltaieri sau zilele trecute, in orice caz mai daunazi, am fost la teatru. Piesa avea un titlu promitator "Dati totul la o parte ca sa vad!" de Eugen Cioclea in interpretarea nu mai putin talentata a lui Andrei Sochirca acompaniat de 4 bravi muzicieni. Demult n-am mai intrat asa in transa. Cand am intrat stiu dar cand o sa ies nu pot spune. Spre rusinea mea, inainte de spectacol nu prea aveam idee de poezia lui Cioclea, care dupa cum aveam sa aflu mai tarziu are o biografie pe masura talentului. Nu-mi ramane decat sa citez din cartea sa, care dupa mine are un titlu nu mai putin inspirat decat spectacolul, ba chiar pe alocuri mi se pare mai inspirat. Asadar din cartea "Vreau sa distrug uniVersul", mai exact poezia "Noli me tangere":

"De mine-s satul
peste cap.
Viata prin pacla ranjeste.
Piciorul mi-a amortit.
Cine pe cine
iubeste?

Ca la corvoada. Atent.
Sculele cad. (E-o parere.)
Inefabilu-i fara soroc
pe carja lui
nevermore.

Vreti sa ma duc? Am plecat.
Pute hotarul arhaic.
M-am plictisit sa va mint.
Leoarba duhneste.
Atavic."

In rest, las poezia si poetii sa vorbeasca. Stiu ca v-am obisnuit cu sarcasmul si ironia, dar aici nu am ce adauga...

Saturday, May 19, 2007

Dali pe malul Bâc-ului


Am hotarat sa-mi incep dimineata intr-un mod neobisnuit. Nu este vorba despre incercarea de a ma trezi cu dreptul, pentru ca oricum n-ai incerca aproape intotdeauna cazi pe stangul, exact ca in povestea vechiului-noului Murphy cu painea si untul care nu stiu de ce dar intotdeuana se incapataneaza sa cada cu untul in jos. Asadar, am decis sa merg la expozitia de grafica Dali ce s-a deschis cu mare tamtam la Chisinau.

Nu-i vorba, ar putea spune unii, ce-i aia grafica? Oricum picturile sale de valoare nu vor ajunge in viitorul apropiat pe meleagurile basarabene. Sunt de acord, dar tinand cont de faptul ca la Chisinau nici numele Dali nu se aude atat de des, daca se aude in general, atunci aceasta initiativa de a prezenta publicului autohton faramiturile de la masa bogatilor, mi se pare intru totul salutabila.

Dar sa nu ne abatem de la tema. Dupa cum va spuneam, in aceasta dimineata, unica dar in acelasi timp plictisitor de asemanatoare cu toate celelalte, mi-am propus sa am o experienta suprarealista delectandu-ma cu marele Dali.

Inainte de a ajunge la "marea comoara suprarealista" si de a da cu nasul de capodoperele spaniolului rebel, am avut insa marea placere, destul de realista, de a ma ciocni de nasul casieritei, care intr-un mod destul de realist mi-a spus pretul biletului, pe care dupa ce l-am achitat nici nu mi l-a dat macar [ nu-i mare problema, mi-am zis, o sa se duca si o sa aprinda o lumanare pentru impacarea sufletelor pacatoase, caci in treacat fie spus expozitia prezenta ilustratiile pictate de Dali la "Divina Comedie" a lui Dante si la "Don Quijote" al lui Cervantes].

In rest, cu exceptia criticilor de arta, care "savureaza" fiecare pictura cate o jumatate de ora, parca isi vad propria nastere sau mai stiu eu ce experienta transcedentala, incercand sa explice inexplicabilul, expozitia reuseste sa-ti induca si alte ganduri, in afara listei de cumparaturi pe care trebuie sa le faci dupa ce iesi de la ea.

Wednesday, May 16, 2007

de ce scriem?


Mi-a adresat cineva intrebarea de ce scriu si, ca, de obicei, in mod accidental, mi-am pus problema, ca ar fi un subiect bun de discutat pe blog. Nu-i vorba ar mai fi si alte probleme stringente ca de exemplu cum scriu, despre ce scriu etc. dar la astea sper sa revin mai tarziu, adica cand voi avea chef, daca voi avea vreodata.

Nu stiu daca-i accident sau fatalitate dar, tot azi, am dat peste un citat din William Faulkner care in " Zgomotul si furia" spunea ca niciodata "cuvintele nu corespund cu ceea ce incearca sa exprime." Altfel spus,cuvintele nu reprezinta cel mai bun mijloc de comunicare. Pe de alta parte, poate gandurile si ceea ce ar trebui cuvintele sa exprime, nu se ridica la nivelul cuvintelor.

Eu scriu pentru ca-mi place, vad o forma de eliberare, concentrare si nu cred ca construiesc sau deconstruiesc realitatea, mai degraba savurez "procesul scrisului" [ce-am mai zis-o, auzi cica "procesul scrisului", desi nu se stie poate intr-o zi vom ajunge si la un asemenea proces]

Monday, May 14, 2007

notitele unui antiglobalist

Ascult "Metallica", scriu si citesc folosind Times New Roman, mananc "Mars", "Snickers", chips-uri, hamburgheri, cheeseburgheri, hot-doguri, drops-uri, pizza, ketchup, tri korociki, stavridka barentzev, nutella, frutella, nuts, crackers, pedigree, kit cat, catlete cu goroh, beau coca-cola, fanta, sprite, 7 up, frigusor, cvas, "Heineken", "Baltica", "Tuborg", "Becks", apa de izvor, Nescafe, "Greenfield" imi spal madularele cu "Duru", "Avon", "Palmolive", "Head& Shoulders", "Wash&Go", "Nivea" si merg la concertul lui Goran Bregovici...

Apropo, sambata am fost la concertul lui Goran Bregovici. Pe langa faptul ca a plouat, ceea ce este inevitabil cand prin preajma se desfasoara un concert bun, si am scapat piesa "Tata" de Pavel Stratan, ceea ce este inevitabil cand vrei sa prinzi o piesa care iti place, "batranul" Bregovici nu a dezamagit, iar pe parcursul celor 2 ore si, in ciuda ploii, Piata Marii Adunari Nationale s-a transformat in Piata Umbrelelor ce danseaza sub muzica lui Bregovici.

P.S.O mica digresiune lirica, daca tot pana la 3 iunie, Chisinaul va fi arena unor competitii culturale, cu tenta electorala, lansez o initiativa: Votez primarul care va aduce "Cradle of Filth" la Chisinau. Pe deasupra, ar fi un mesaj si pentru cei care cred ca politica este o activitate filantropica iar campania electorala " un leagan al bunelor intentii".

Thursday, May 10, 2007

terapie de soc


-Doctore, la ce concluzii ati ajuns?
-Nu stiu cum sa va spun, dar am stabilit ca sunteti un prost.
-Cum adica un prost? Care sunt dovezile Dvs.?
-Diagnosticul este o axioma dle. si nu poate fi contestat nici la Curtea Suprema de Justitie si nici la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Pe deasupra, de ce argumente mai aveti nevoie daca toata lumea zice ca 1+1=2, iar Dvs. m-ati innebunit cu afirmatiile precum ca 1+1 este egal cu orice numai nu cu 2.
-Pai, nu v-am spus eu ca totul este relativ.
-Dle. doctor, atunci cum sa procedam cu moartea si cu prostia?
-Depinde ce aveti in vedere. Pentru mine, prostia se identifica cu moartea iar moartea este o prostie. Va rog sa nu-mi mai adresati intrebari inutile, care nu-si au o finalitate. Dra asistenta, va rog sa-i repartizati pacientului o camera la hotelul nostru dedicat nebunilor si prostilor de cinci stele.
- Ma scuzati dle. doctor dar hotelul nostru este rezervat pentru multe sute de ani inainte.
-Atunci n-am ce sa va fac. Va prescriu niste calmante si va spun "Good Luck" intr-o lume a tuturor posibilitatilor!

Tuesday, May 8, 2007

No Comment: pledoarie pentru Ziua Nationala a Sarbatorilor


Populatia Moldovei beneficiaza de 65 de sarbatori oficiale

Republica Moldova este printre cele mai sarace tari din Europa, dar populatia sa beneficiaza de 65 de sarbatori marcate in calendar ca fiind oficiale, profesionale si religioase, alaturi de cele bisericesti specifice localitatilor, relateaza postul Deutsche Welle, citat de MEDIAFAX.
Autoritatile de la Chisinau sunt, de asemenea, preocupate sa asigure clasei muncitoare o perioada de odihna cat mai indelungata. De exemplu, de 8 martie, de Ziua Internaюionala a Femeii, autoritatile au oferit, prin hotarare de Guvern, patru zile de odihna, iar de 1 mai, trei zile, relateaza Deutsche Welle. Presa si analistii moldoveni acuza Guvernul ca prejudiciaza prin aceste masuri economia si asa slaba, in timp ce statisticile arata ca in zilele de sarbatoare cetatenii consuma de sase ori mai mult alcool decat in zilele obisnuite, comenteaza sursa citata.
Оn condiюiile оn care numгrul alcoolicilor practic s-a dublat оn ultimii doi ani оn Republica Moldova, semnalul de alarmг tras de societatea civilг este demn de luat оn seamг, precizeazг Deutsche Welle. Alcoolismul s-a dezvoltat оnsг pe fondul sгrгciei, fiecare al doilea locuitor suferind оn prezent din cauza paupertгюii. Єomerii formeazг cel mai mare grup de sгraci, urmaюi de copii єi pensionari. Оn zonele rurale patru din zece copii sub vвrsta de zece ani trгiesc оn sгrгcie extremг, iar 43 la sutг dintre bгtrвnii peste 55 de ani se confruntг cu aceeaєi situaюie. Peste jumгtate dintre agricultori єi 46 la sutг dintre fermieri trгiesc sub minimul de existenюг, iar 20 la sutг dintre sгraci sunt persoanele fгrг studii єi analfabeюii, informeazг Deutsche Welle.
Din cauza taxelor mari, a corupюiei din sistemul ocrotirii sгnгtгюii єi al preюului exagerat al medicamentelor, persoanele grav bolnave refuzг internarea, numгrul bolnavilor care au decedat la domiciliu crescвnd cu 15 la sutг faюг de anul 2005. Circa 24.000 de copii din Republica Moldova au rгmas fгrг оngrijirea pгrinюilor dupг ce aceєtia au emigrat оn cгutarea unei surse de existenюг. Оn consecinюг, tot mai mulюi adolescenюi cad sub influenюa narcomaniei єi sunt atraєi de grupurile criminale. Revista Todo a publicat, sгptгmвna trecutг, un raport al Organizaюiei Mondiale a Sгnгtгюii potrivit cгruia Republica Moldova se aflг pe prima poziюie оn clasamentul югrilor care alimenteazг cu organe umane clinicile din Statele Unite єi Europa.

Wednesday, May 2, 2007

Monoloagele sau dialogurile vaginului audiate de cealalta parte a baricadei

Zilele astea am asistat la un eveniment neobisnuit pentru spatiul dintre Prut si Nistru: am audiat "Monoloagele vaginului", spectacol, care conform actritei Nelly Cozaru, deschide niste teme tabu pentru societatile traditionale, din care face parte si societatea de la noi. Vorba e ca acest spectacol se joaca in cateva zeci de state, iar in Republica Moldova a ajuns dupa cinci ani de alergari cu obstacole. Spectacolul a fost montat pe baza piesei cu acelasi nume de Eve Elsner, care a activat in calitate de jurnalist, experienta din Afganistan fiind bine sesizabila si in spectacol, unde o intreaga secventa este dedicata conditiei feminine in statele din Orientul Apropiat. In spectacol, pe langa mari teme de genul comparatiei dintre vagin si gaura neagra a Universului, sau mai bine zis Vagin si Gaura Neagra a Universului [comparatie, care de altfel este in consonanta cu cultul fertilitatii si fecunditatii], mai apar si elemente picante ale culturii pop contemporane, ca de exemplu, proiectarea unui filmulet realizat pe strazile Chisinaului, in care protagonistelor li se adreseaza intrebari de genul: Ce miros are vaginul Dvs.? Cand ultima data l-ati vazut? etc. Am ramas surprins dar s-au gasit si persoane care au oferit niste raspunsuri, unele chiar foarte hazlii. Mai mult ca atat, surprinderea mea a luat proportii cand am vazut printre respondenti si cateva foste studente de la Universitatea in care am predat. Printre elementele hazlii mai figureaza si prezentarea unei clasificari a orgasmului, pe langa variantele clasice de genul orgasm vaginal, au mai fost prezentate si varianta orgasmului de tipul "Vadul lui Voda" sau "Orheiul Vechi" ( Vanea, Vanea, Vanea...). In rest, presupun ca publicul pervers (conform logicii spectacolului acesta este constituit din detinatori ai organelor genitale invers proportionale vaginului)a ramas dezamagit, spectacolul fiind din acest punct de vedere un pic chiar cast, lipsind cu desavarsire elementele de pornografie sau macar erotica. Ba chiar, in finalul spectacolului, apare o scena idilica filmata in una din maternitatile din republica, unde se prezinta actul nasterii in toata splendoarea sa. Printre elementele socante, mai apar si unele date statistice de genul ca circa doua milioane de femei din lume raman fara clitoris, pentru ca acesta li se extirpeaza la nastere. La un moment dat apare si un element la granita dintre comic si tragic, in care una din protagonistele spectacolului se intreaba de ce in unele state din SUA, detinerea unui vibrator este un delict penal, pe cand armele se vand fara restrictii, aparand intrebarea oare este posibil un act terorist cu un vibrator? Mi-a venit o alta intrebare: Daca vii la o manastire cu un vibrator, este un act terorist sau mana cereasca? (-: