Thursday, November 29, 2007

din seria intelepciunilor populare

"Fools rush in where fools have been before."

P.S. Mai este nevoie de comentarii?

Wednesday, November 21, 2007

posh art

Am fost ocupat zilele astea si am trecut cu vederea concertul Cesariei Evora, care a avut loc la Chisinau, pe data de 19 noiembrie. Nu ca as fi un mare amator al "cantaretei fara incaltaminte", mai degraba le admir pe cele fara podoaba capilara, dar am trecut pe la casele Palatului National, si din curiozitate am intrebat cat costa un bilet.

Femeia de la casa, a privit ironic si m-a intrebat daca doresc sa cumpar un bilet sau doar sa ii bruiez urechile cu undele produse de emitatorul meu. Dupa unele ezitari m-a informat ca au mai ramas doar doua bilete, a cate o mie de lei fiecare, iar pretul biletelor variaza de le 300 la 1200 de lei. Apropo am uitat sa mentionez ca evenimentul in cauza mai avea si sponsori, printre care "Orange".

Atunci cortexul meu a generat mai multe intrebari: Daca biletele costa cat costa, de ce mai este nevoie de sponsor? Sau poate acesta acopera cheltuielile pentru convorbirile telefonice ale divei africane? De ce la Casele Palatului National lucreaza o multime de casieri, in conditiile in care nu prea exista cozi la bilete?

In conditiile pietei de divertisment de la Chisinau, cand nu exista concurenta sanatoasa, cel care reuseste sa aduca pe cineva din strainatate poate sa stabileasca orice pret pentru bilete. Mai mult ca atat, in ultima vreme in peisajul cultural de la Chisinau a aparut un fenomen, pe care eu l-as numi "posh art", sau mai simplu arta cu fitze sau pentru fitzoshi. Cu alte cuvinte arta pentru cei care viziteaza (anume acesta este cuvantul potrivit) un concert sau orice alta manifestare culturala pentru a-si adauga la palmaresul sau de cunoscator in ale artei inca o colectie.

Acelasi lucru se intampla si la evenimentele artistice, la care intrarea este libera: cele mai bune locuri sunt ocupate de sponsori, organizatori, oficiali de stat sau reprezentanti ai misiunilor diplomatice, care de cele mai multe ori habar nu au de muzica, iar studentii de la institutiile cu profil muzical sunt nevoiti sa stea in picioare sau se inghesuie in ultimele randuri.

Monday, November 19, 2007

din seria vorbelor cu tylk

George Eliot

"We are all apt to believe what the world believes about us."

William S. Burroughs

"After one look at this planet any visitor from outer space would say "I want to see the manager.""

Mark Twain

"If you tell the truth you don't have to remember anything."

Friday, November 16, 2007

reflectii

Daca tot parcurg o perioada nefasta jurnalismului, in care numarul evenimentelor tinde spre temperatura de afara, iar unele imprejurari ca de exemplu anularea unor evenimente face meseria de jurnalist si mai suportabila, doar cu conditia ca ti se plateste un salariu stabil si nu depinzi de fiecare pagina scrisa, ceea ce nu este cazul meu. Totusi am hotarat sa mai dedic un pic de timp pacientilor mei fideli.

Azi, am rupt ceva timp absolut, reiesind din relativitatea acestuia, si am decis sa mai cutreier peisajul pictoresc sau pictoricesc din Republica Moldova, vizitand Galeria "Constantin Brancusi" din Chisinau. La intrare am aflat ca trebuie sa ma astept la o expozitie a Presedintelui Uniunii Artistilor Plastici, Anatol Rurac. Despre functia pictorului vorbeste si pretul de intrare, care cu toate ca este o suma modica de cinci lei, este totusi egala cu biletul de intrare la expozitia de grafica Dali, ce s-a desfasurat cu ceva timp in urma la Chisinau.


Sa nu credeti ca in virtutea functiei mele de psihiatru ii dau dreptate din start lui Dali. Nici intr-un caz! Cred ca din acest punct clinic de vedere, expozitia sa nu este departe de tematica casei de nebuni. Recunosc ca nu prea inteleg tendintele picturii moderne, cand poti sa atarni niste saltele pe perete si nici sa nu dai un titlu acestei compozitii. Cine stie?

Poate sa-i intrebam pe cei care au protestat in fata Filarmonicii Nationale atunci cand rula spectacolul "Monoloagele Vaginului"? De fapt pentru ei as recomanda sa traga cu ochiul la expozitia de alaturi a pictorului Mihail Statnyi.

Wednesday, November 14, 2007

Joseph Conrad

"The belief in a supernatural source of evil is not necessary; men alone are quite capable of every wickedness."

Saturday, November 10, 2007

Bertrand Russell

"A stupid man's report of what a clever man says can never be accurate, because he unconsciously translates what he hears into something he can understand."

Sunday, November 4, 2007

questions without answers


Who's guilty in this game of the shadows and lights?

What reason I have to forget the unknown?

For what would I die at the end of the days?

For whom would I cherish the freedom of thought?

Which is the thing that should be unchallenged?

What is the level of darkness inside my brains?

Would it be the amount of light outside?

Is it worth using the other 98% of your brain?