Monday, January 19, 2009

multiverse vs. God

Am urmarit prelegerea lui Ian Morison , un profesor de astronomie din Marea Britanie, care vorbeste despre relatia dintre Dumnezeu si Univers. Asadar are si post-modernitatea ceva bun. Nu se rezuma totul doar la relativitate si la inexistenta unei autoritati, dar si la posibilitatea de a discuta chestiuni care cu ceva timp in urma erau inimaginabile. Ca, de exemplu, faptul ca un om de stiinta si anume un astronom va afirma ca stiinta nu este capabila sa demonstreze ca Dumnezeu nu exista, iar in final va afirma chiar ca omenirea trebuie sa-si revina din mediocritate si sa-si constientizeze rolul special pe care il are in Calea Lactee ca fiind singura forma de viata inteligenta existenta in aceasta galaxie.

In cele ce urmeaza, Morison remarca modelul fizicii cuanticii care necesita existenta unor fenomene observabile si a unui observator pentru a fi viabil. In opinia sa, Dumnezeu in calitate de artist a creat Universul iar omenirea are rolul de a admira perfectiunea si frumusetea acestei creatii. Adica pe langa relatia stiintei cu religia se mai aduce in discutie si conditia artistului si a creatiei sale. Nu stiu pe cat de cuprinzator si convingator este argumentul sau, mai ales ca nu se refera la modelul alternativ de "multiverse", care presupune existenta mai multor dimensiuni si a Universe, dar totusi trebuie apreciata eruditia oratorului. In special, mi-a placut felul in care a stiut sa puna punct prezentarii sale exact in momentul de apogeu al discursului sau fara a lasa linia argumentativa sa treaca pe o curba descendenta.

1 comment:

Andrei said...

E uimitor ca intotdeauna vor exista organizatii "non-profit" care odata cu avantul mediilor de informare in masa, sa induca eronat ideea ca stiinta s-a ocupat vreodata de subiectul asta si ca principalul scop al stiintei este acela de a demonstra ca dumnezeu (de ce nu zeus sau oricare alta zeitate din istoria umanitatii?) exista. Stiinta nu se ocupa cu asa ceva. Evident ca stiinta nu poate niciodata confirma sau infirma existenta unui personaj supranatural inventat de mintea noastra. Cheers!