De când mă ţin minte, şi aici vă rog să-mi scuzaţi divagaţia în stilul “Amintirilor din copilărie”, i-am invidiat pe cei care îşi sărbătoresc ziua de naştere pe 29 februarie. Unii ar putea să mă întrebe: aşa de tare te-a lovit păcatul invidiei că ai şi început să cauţi orice motiv pentru a invidia pe cineva? Cum poţi să invidiezi un om, care pe lângă toate belelele din viaţa cotidiană, mai are una, şi anume: este grevat de posibilitatea de a-şi sărbători “deni rojdenia” sau “ziua de naştere”, care în imaginarul populaţiei de pe aceste plaiuri mioritice de multe ori capătă un sens aparte, pe alocuri demiurgic, dar de cele mai multe ori mesianic.
Într-o oarecare măsură, spre deosebire de viaţa cotidiană a celorlalte trei sute şi ceva de zile, unde majoritatea populaţiei este fidelă mitului eternei reîntoarceri, căutând într-un mod destul de sado-masochist să perpetueze cu orice preţ tradiţia lipsei de tradiţie, există o singură zi pe an, în care cetăţeanul işi poate permite alunecarea în abis, fără a trage o privire la istoria milenară a spaţiului dintre Prut şi Nistru, dar şi cu o oarecare satisfacţie că ziua aceasta este numai a lui, cu toate că, în aceasi situaţie se află încă câteva milioane de persoane de pe globuleţul nostru destul de teluric.
Caracterul special al manifestărilor de acest gen se întrevede încă în faza premergătoare, care demarează, pe parcursul zilei de azi, cu conditia că ieri să fi fost celebrată ziua de naştere de anul trecut. Adică, pregătirile pentru sărbătoarea din anul curent încep exact atunci când se termină pregătirile pentru ziua de naştere de anul trecut. Nu este chiar atât de simplu să delimitezi clar pe axa timpului aceste repere cronologice şi în aceste clipe iţi aduci aminte că toate problemele de matematică, în care era vital să dai o valoare cât mai precisă timpului dintre punctele A şi B, nu-şi au corespondenţa în viaţa reală.
Ulterior apar întrebări destul de fundamentale: Pe cine să invităm?; Câţi vor veni neinvitaţi?; Ce facem cu cadourile? Apropo, de cadouri am citit undeva că există afaceri destul de prospere, care se bazează pe reciclarea cadourilor. Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor primesc cadouri, care nu se înscriu în lista lor de preferinţe. Pe de o parte, trebuie să fii bucuros atunci cand te mai ia cineva în seamă, dar pe de altă parte, nu sunt rare cazurile în care, ar fi mai bine să te simţi uitat.
De ce totuşi este bine să te naşti pe 29 februarie?
În primul rând, dacă la ceilalţi, pregătirea pentru aniversare se rezumă la o rutină anuală, atunci tu, cel norocos, ai şansa să-i dedici un interval de patru ani, care rotunjit s-ar transforma într-un cincinal. Astăzi toţi discută despre necesitatea de a fi deosebit şi original, uitând de faptul că prin tendinţa de a se deosebi, oamenii devin tot mai asemănători, tocmai în virtutea faptului că sunt atât de deosebiţi.
În cazul tău, eşti involuntar favorizat, chiar de la începutul vieţii, pentru că eşti deja deosebit fără a încerca să o demonstrezi. De ce să nu recunoaştem că eşti un adevărat cadou pentru prietenii şi rudele tale, care te vor înjura de patru ori mai puţin decât pe ceilalţi, atunci când vor trebui să se dedea unor demersuri de căutare a Cadoului.
absolute final
14 years ago