Monday, February 18, 2008

Africa Unite

De ceva timp l-am descoperit pe Bob Marley si pot spune ca este o muzica optimista. Asta ca sa asigur o continuitate intre ziua de azi si cea de ieri. Tot in acelasi stil am citit un articol in City Journal despre practicile si atitudinile paternaliste pe care le adopta Occidentul in atitudinea sa fata de problemele cu care se confrunta Africa. Pe scurt, morala este urmatoarea, prin atitudinea paternalista si activitatea sa filantropica, Occidenul a generat un fel de pasivitate si lenevie la nivelul intregului continet african. Se baga o gramada de bani, dar acestia in loc sa remedieze situatia o agraveaza si mai mult. Nu in ultimul rand, isi spune cuvantul si coruptia din statele care primesc ajutoare. De fapt, exista un intreg business, care se bazeaza pe ajutoare umanitare.

P.S. Dupa 1991, in spatiul nostru mioritic, a aparut cuvantul "gumanitarca", care desemneaza de fapt un intreg fenomen socio-cultural, si care comporta un sens peioraiv. La fel si aici au aparut tot felul de scheme ingenioase de "distribuire echitabila a ajutorului umanitar", care deja nu mai mira pe nimeni. Sunt sigur ca astfel de scheme sunt si vor fi aplicate in distribuirea ajutoarelor pentru diminuarea consecintelor secetei. Poate ar fi timpul sa depunem cerere ca sa aderam la Uniunea Africana?

1 comment:

Vitalie Sprinceana said...

ar fi dragut sa scriem un material serios la tema asta, cu investigatii sau cel putin, intr-o forma literara...cu date concrete