Sunday, March 30, 2008

lectura duminicala


Astazi am reusit sa termin lucrarea "Despre idei si blocaje" semnata de Horia -Roman Patapievici. Nu vreau sa va plictisesc cu niste pasaje care mi-au placut si cu altele cae mi-au placut mai putin sau deloc. In general, lucrarea se citeste usor. Pe alocuri senzatia de usurinta sau usuratate este generata de repetarea constanta pe tot parcursul cartii a unor idei: digresiunea culturii generale, disparitia intelectualilor umanisti, superficialitatea si specializarea absoluta a "cretinilor educati" sau a "calfelor specializate" de astazi, provincialismul dar in acelasi timp exceptionalitatea discursului cultural romanesc.


Cu toate ca prefera un model cultural organizat in forma unei roti, care are in centru cultura generala iar spitele sunt de fapt reprezentari ale unei culturi de speciaitate, totusi trebuie sa recunoastem ca ascensiunea unor intelectuali de genul lui Patapievici, Liiceanu sau Plesu se datoreaza tocmai structurii ierarhizate a modelului cultural actual. Cu alte cuvinte, cu toate ca pledeaza pentru un model democratic acestia sunt un produs al modelului monarhic.


In alta ordine de idei, tind sa fiu de acord cu observatiile lui Patapievici ca modelul cultural roman este unul de imitatie, de altfel ca si alte culturi din Estul Europei. Unii absolventi ai unor institutii din Occident atunci cand revin acasa se complac intr-o atitudine de complezenta si de narcisism academic. In loc sa contribuie la dezvoltarea unui spatiu public acestia se limiteaza la adoptarea unui comportament de guru academic, refuzand cu insistenta sa discute sau sa puna la indoiala orice concept insusit cu sfintenie pe parcursul experientei sale academice.

Saturday, March 29, 2008

snapshot

Celor care nu au cu ce-si umple orele si minutele de plictiseala le propun sa mai dilueze sau sa-si aprofundeze acest sentiment prin vizualizarea unei galerii foto unde imi prezint unele impresii de calatorie. Cel mai tare mi-a placut Bruge-ul, care pe drept cuvant poarta numele de Venetia Nordului. Nu am fost in Venetia Sudului dar deocamdata ma multumesc cu cea din Nord.

P.S. Celor care imi vor reprosa ca exercit influenta asupra psihicului lor labil, tin sa precizez ca "mai bine odata sa vezi decat de o suta de ori sa auzi". In plus, voi limita fluxul verbal prin redirectionarea celui vizual.

Monday, March 24, 2008

geografie simbolica

S-a terminat si Eurotrip-ul meu. Acum presupun ca asteptati impresiile mele de calatorie. Totusi ceva imi spune ca asteptarile mele in privinta asteptarilor voastre sunt cam exagerate. Ca sa fiu mai explicit ma refer la faptul ca nu-mi este dat sa joc rolul primilor misionari sau a temerarilor care brazdau marile, oceanele si toate locurile mai deochiate de odinioara.

De asemenea, tind sa cred ca memoriile mele de calatorie nu vor fi tirajate in mii de exemplare, iar strategii militari nu se vor folosi de ele pentru a planifica un eventual asediu asupra unui oras sau teritoriu mai putin prietenos. Unde mai dai ca Internet-ul isi face treaba: exista retele imaginare de stocare a pozelor si a diferitor impresii de calatorie. Asa ca daca dispui de imaginatie mai bogata poti sa-ti alcatuiesti un parcurs de vis fara sa fi pus macar talpa pe "pamanturile fagaduintelor".

Dupa o lecturare mai atenta a impresiilor de calatorie lasate parca involuntar de alti ratacitori incepi sa constientizezi ca deseori esti impus in fata faptului implinit de a elogia unele locuri si monumente care au intrat in mainstream-ul patrimoniului cultural global. Atunci cand ajungi in peajma acestora, iti dai seama ca asteptarile tale nu corespund cu sentimentele, care te infasoara in momentul multasteptei clipe.

Oricum de multe ori se intampla sa adopti o mina satisfacuta si sa proclami ca ti-a placut foarte mult. Doar nu degeaba ai dat atatia bani pe biletul de intrare. Unde mai pui ca la mijloc este si soarta patrimoniului cultural mondial. In concluzie, nu voi atenta la integritatea neatinsa a conditiei voastre de calatori si ma voi rezuma la a va ura Drum Bun In Imparatia Iluziilor!

Thursday, March 13, 2008

travel tips


Tocmai am citit ca urmeaza sa vizitez cel mai plictisitor oras din Europa: Bruxelles. Pe de alta parte poate este mai bine sa te plictisesti la Bruxelles decat sa te distrezi in troleibusele din Chisinau? In plus, mai ajung pe la Praga, care conform articolului in cauza este una dintre cele mai ieftine destinatii turistice de top.


Interesant este ca printre cele mai plictisitoare orase se numara si Varsovia. De ce este interesant? Pentru ca sondajul a fost realizat de o firma occidentala si tinand cont de misterul si aventura pe care il degaja capitalele din Estul Europei pentru calatorii occidentali, acest rezultat este surprinzator. Sa inteleg ca statele care adera la UE nu mai sunt percepute ca exotice? Atunci cred ca acum a sosit clipa si momentul-cheie pentru capitala Republicii Moldova sa preia stafeta. Welcome to Chisinau-the most exotic city in Europe.