Friday, April 20, 2007

Ce spune presa despre suspendarea lui Basescu



Suspendarea Presedintelui Basescu a generat publicarea unui sir de articole atat in presa din Romania cat si in cea internationala.

In general, se observa tendinta presei occidentale de a accentua rolul important pe care l-a avut Traian Basescu in realizarea reformelor, care au facilitat integrarea europeana a Romaniei la 1 ianuarie 2007, si criza de credibilitate a Romaniei in fata aliatilor sai europeni si americani, care risca sa apara in conditiile suspendarii Presedintelui Traian Basescu.

Editia electronica “BBC NEWS”, din 19 aprilie, publica articolul “Romania’s MPs suspend president” (Parlamentarii romani suspendeaza presedintele), in care se mentioneaza ca, in pofida deciziei Curtii Constitutionale, prin care Traian Basescu nu se face vinovat de incalcarea Constitutiei, Parlamentul Romaniei a votat pentru suspendarea Presedintelui, prelungind agonia politica din Romania. In aceeasi editie, se face referire la aparitiile televizate, in care Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, se acuza reciproc de obtinerea unor profituri de milioane de dolari, de pe urma unor afaceri ilegale din domeniul energetic.

In aceeasi zi de 19 aprilie, Agentia Associated Press publica articolul “Romanian Parliament Suspends President” (Parlamentul roman suspendeaza presedintele), semnat de Alexandru Alexe. Pe langa evidentierea contributiei lui Traian Basescu la integrarea europeana a Romaniei, autorul articolului mentioneaza ca in eventualitatea unui referendum, este putin probabil ca Traian Basesu sa fie demis din functia de Presedinte, tinand cont de faptul ca, in conformitate cu sondajele, acesta este cel mai popular om politic din Romania. In plus, pentru ca referendumul sa fie declarat valid, la urnele de vot trebuie sa se prezinte cel putin jumatate dintre alegatorii romani, ceea ce este putin probabil judecand dupa prezenta redusa a romanilor la alegerile precedente.

Astazi, in editia electronica a “The Wall Street Journal”, apare articolul “Romania's Parliamentary Putsch” (Lovitura de stat a Parlamentului din Romania), semnat de Vladimir Tismaneanu si Paul Dragos Aligica. In articol se mentioneaza ca suspendarea Presedintelui are loc la doar 100 de zile de la aderarea Romaniei la UE, iar acest fapt constituie “o durere de cap” pentru politica externa a SUA si a UE.

Portalul EuroNews, posteaza comentariul Prim-Ministrului Tariceanu, care imediat dupa suspendarea Presedintelui Basescu a declarat ca “in calitate de Prim-Minsitru nu prea ma intereseaza ce crede dl Presedinte despre suspendarea sa. Nu are importanta daca va mai candida la functia de Presedinte. Insa, doresc sa-i atrag atentia ca campania electorala va incepe doar peste doua luni. Sper ca atat Presedintele Basescu cat si ceilalti candidati sa respecte legea.”

In esenta, presa din Romania s-a rezumat sa prezinte “circul” din Parlament, unde s-a votat suspendarea Presedintelui Traian Basescu, si cel din Piata Universitatii, unde si-au dat intalnire mii de simpatizanti ai Presedintelui Basescu.

In articolul “Pe repede inainte: Perlele suspendarii lui Basescu”, publicat de Costin Ilie in editia online de astazi a “Cotidianului”, se prezinta “portia serioasa de circ” din Parlament, generata de suspendarea Presedintelui. Astfel, liberalul Crin Antonescu a declarat: “Robul lui Dumnezeu Traian Basescu s-a dus de curind la biserica. In biserica, taci si te rogi. Daca nu esti preot, taci. Robul lui Dumnezeu a tinut insa o cuvintare. (...) Noi traim, din pacate, sub umbra lui Voda. In umbra lui Voda Basescu creste o vegetatie de boci, berceni, boureni“.

Liderul UDMR nu s-a lasat mai prejos sustinand ca: “Domnul presedinte m-a facut pe mine si pe colegii mei din Guvernul Romaniei ilegitimi. As vrea sa clarificam ceva: nu sintem copiii Presedintiei, nu presedintele ne recunoaste sau nu ca legitimi, ci Parlamentul“.

PRM a fost reprezentat de Daniela Buruiana, care a mentionat ca: „Leonida Lari de 17 ani taie frunza la ciini, nu a invatat nici macar limba romana si nu foloseste apa si sapunul. (...) Legatura dintre Leonida Lari si Traian Basescu este dragostea lor comuna fata de idolii lor: Johnny Walker si Jack Daniels“, iar Corneliu Vadim Tudor, a adaugat: „Traian Basescu este terminat, si nu prin vointa noastra, ci prin vointa lui Dumnezeu. (...) Traian Basescu juca geamparale intr-o bodega, atunci cind in tara erau inundatii. (...) Adio si un praz verde!“.

In acelasi spirit, “Evenimentul zilei” in articolul “Basescu: “Ma intorc la popor!”, relateaza la fel de detaliat despre manifestarea din Piata Constitutiei, pe care o numeste spectacol, “care a semanat cu un meci de fotbal la care participa doar galeria echipei-gazda. Aplauze in siruri consecutive si huiduieli doar in momentele in care numele “echipei adverse” este anuntat la difuzor.

“In campanie va voi spune adevarul despre aceasta guvernare”, a declarat Presedintele Basescu in Piata Universitatii. La costum, cand convingator cand ezitant, Basescu a spus ca nu a acceptat sa-si negocieze functia. “ N-am facut-o, n-o voi face, asa ca ma intorc la popor… Intalnirile noastre sa se desfasoare intr-un mod pasnic. Puterea poporului sta in vot ”, a declarat el, starnind remarcile ironice ale unui grup de „Inamici ai Motanului Felix” (dupa cum statea scris chiar pe pancartele agatate la gatul acestora): „Da’ nici pe motan nu putem asa, un pic, sa-l tragem de mustati?”.

In continuare, “Eveneimentul zilei” este la fel de spiritual mentionand ca:” „Desantul” lui Basescu s-a terminat cu o baie de multime, de unde a si primit un copil imbracat in roz, pe care l-a plimbat in brate. „Sunt de meserie capitan de cursa lunga, iar cursa mea la presedintie e lunga”, a mai aruncat din mers proaspat suspendatul presedinte.”
Andreea Pora, Romulus Georgescu, Andreea Nicolae in articolul “Expulzat din Cotroceni”, aparut in “Romania libera”, prezinta foarte amanuntit sedinta Parlamentului, iar “importanta pe care au "acordat-o" parlamentarii sedintei dedicate suspendarii a razbatut din cele 123 de absente inregistrate la debutul dezbaterilor, din "punctualitatea" cu care au inceput discutiile, dar si din atitudinea unor alesi.
La capitolul intrari caraghioase, autorii plaseaza discursul de 40 de minute a lui C.V. Tudor in care acesta “a trecut de la acuzatii exprimate in cuvinte "colorate", la finalul filmului "Zorba Grecul" si la propria teza de doctorat.” si declaratia lui Dan Voiculescu prin care acesta il catalogheaza pe Presedintele Basescu drept “marxist”, “stalinist” si “fost securist, care manipuleaza dosare”.

In replica, senatorul PD Radu Berceanu a declarat ca : “alianta extrem de ciudata PSD-PNL-PRM-UDMR-PC" se poate explica prin "membri ai PNL care fac donatii in campania electorala la PSD", dar si prin "membrii PNL care primesc de la PSD rafinarii sau scutiri de datorii". Berceanu a precizat, totodata, ca demersul de suspendare se explica prin condamnarea comunismului si prin transmiterea dosarelor fostei Securitati la CNSAS. "Presedintele Traian Basescu si PD sunt intr-adevar izolati de mlastina politica si economica in care se afunda tot mai mult reforma promisa romanilor", a spus si secretarul general al PD Vasile Blaga.”

No comments: