Monday, June 29, 2009

folclor post-sovietic

Se spune ca Moldova are un potential folcoric imens. Cand spun Moldova, ma refer atat la partea dreapta cat si la partea stanga a Prutului. Se mai aud voci care lauda "bogatia tezaurului folcoric national". Doar cu folclorul autentic vom putea sa atragem turisti in tara. Aceleasi voci citeaza in calitate de reprezentanti ai culturii populare numeroasele "celebritati" care au venit sa satisfaca cererea poporului pentru distractii si ceremonii nuptialo-matrimoniale. Ce sa-i faci? Atunci cand poporul vrea, trebuie sa-i dai. Cu atat mai mult atunci cand acest popor peste noapte, mai precis in circa 20 de ani, a realizat tranzitia necesara din carute in Mertzan; tranzitie pe care alte popoare mai mult sau mai putin "civilizate", vorba batranului Elias, au realizat-o in cateva secole.

La tot pasul se aud experti in ale folcorului si ale traditiilor populare: "Ia baga o muzica din batrani," "Cand eram noi mai tineri atunci era folcor adevarat", "Amu toate traditiile s-o stricat. Nu se mai tin obiceiurile ca altadata" " Tineretul de azi ii tare destrabalat", "In vremurile de demult se pastrau toate traditiile. Totul era ca la carte" (Sesizati ironia culturii scrise si victoria indubitabila a lui Gutenberg in fata intelepciunii populare)

De fapt, ca sa "pun si eu degetul pe rana" si aici nu vreau sa par adept al poporanismului, semanatorismului si altor "-isme", nici intr-un caz nu pledez pentru intoarcerea sau reintoarcerea "taranului la sapa", cu atat mai mult ca el nici nu s-a indepartat prea mult de aceasta "unealta exploatatoare".

Vreau doar sa punctez "iluzia revenirii la traditia inexistenta" care s-a produs in satele post-sovietice sau post-socialiste. Acest fenomen de fapt ar trebui sa dea de gandit celor care trambiteaza "argumentul precum ca "fiinta nationala" a fost salvata de taranul care prin pasivitatea sa de fapt a rezistat in fata statului." Mai mult ca atat, celebra sintagma a lui Blaga precum ca "Vesnicia s-a nascut la sat", pe care o mai auzim din cand in cand, tinde sa se transforme intr-o declaratie daca nu cinica atunci triviala.

No comments: