Tuesday, May 8, 2007

No Comment: pledoarie pentru Ziua Nationala a Sarbatorilor


Populatia Moldovei beneficiaza de 65 de sarbatori oficiale

Republica Moldova este printre cele mai sarace tari din Europa, dar populatia sa beneficiaza de 65 de sarbatori marcate in calendar ca fiind oficiale, profesionale si religioase, alaturi de cele bisericesti specifice localitatilor, relateaza postul Deutsche Welle, citat de MEDIAFAX.
Autoritatile de la Chisinau sunt, de asemenea, preocupate sa asigure clasei muncitoare o perioada de odihna cat mai indelungata. De exemplu, de 8 martie, de Ziua Internaюionala a Femeii, autoritatile au oferit, prin hotarare de Guvern, patru zile de odihna, iar de 1 mai, trei zile, relateaza Deutsche Welle. Presa si analistii moldoveni acuza Guvernul ca prejudiciaza prin aceste masuri economia si asa slaba, in timp ce statisticile arata ca in zilele de sarbatoare cetatenii consuma de sase ori mai mult alcool decat in zilele obisnuite, comenteaza sursa citata.
Оn condiюiile оn care numгrul alcoolicilor practic s-a dublat оn ultimii doi ani оn Republica Moldova, semnalul de alarmг tras de societatea civilг este demn de luat оn seamг, precizeazг Deutsche Welle. Alcoolismul s-a dezvoltat оnsг pe fondul sгrгciei, fiecare al doilea locuitor suferind оn prezent din cauza paupertгюii. Єomerii formeazг cel mai mare grup de sгraci, urmaюi de copii єi pensionari. Оn zonele rurale patru din zece copii sub vвrsta de zece ani trгiesc оn sгrгcie extremг, iar 43 la sutг dintre bгtrвnii peste 55 de ani se confruntг cu aceeaєi situaюie. Peste jumгtate dintre agricultori єi 46 la sutг dintre fermieri trгiesc sub minimul de existenюг, iar 20 la sutг dintre sгraci sunt persoanele fгrг studii єi analfabeюii, informeazг Deutsche Welle.
Din cauza taxelor mari, a corupюiei din sistemul ocrotirii sгnгtгюii єi al preюului exagerat al medicamentelor, persoanele grav bolnave refuzг internarea, numгrul bolnavilor care au decedat la domiciliu crescвnd cu 15 la sutг faюг de anul 2005. Circa 24.000 de copii din Republica Moldova au rгmas fгrг оngrijirea pгrinюilor dupг ce aceєtia au emigrat оn cгutarea unei surse de existenюг. Оn consecinюг, tot mai mulюi adolescenюi cad sub influenюa narcomaniei єi sunt atraєi de grupurile criminale. Revista Todo a publicat, sгptгmвna trecutг, un raport al Organizaюiei Mondiale a Sгnгtгюii potrivit cгruia Republica Moldova se aflг pe prima poziюie оn clasamentul югrilor care alimenteazг cu organe umane clinicile din Statele Unite єi Europa.

No comments: