Thursday, December 20, 2007

hibernare

Nu stiu cum se intampla dar tocmai cand toata lumea are chef de sarbatori, as vrea mai mult sa cad intr-o hibernare si sa ma trezesc dupa 15 ianuarie, pentru ca este un lucru bine cunoscut, statul nostru "independent si suveran" are obisnuinta sa marcheze toate Revelioanele si Craciun-urile de pe acest balon de sapun, care se cheama Terra.

Aceasta atitudine rezervata fata de asa-zisele sarbatori de iarna nu tine doar de interminabilele si infinitele certuri despre cand este mai bine sa inaugurezi bradul din centrul capitalei sau sa marchezi Craciunul, desi in aceasta privinta nu sunt de acord cu cei care spun:" ia uita-te la astia nu mai au de lucru si se cearta de la un brad."

Nu cred ca mai trebuie pusa la indoiala semnificatia simbolica uriasa pe care o comporta decizia de a marca Craciunul pe stil nou sau vechi, mai ales atunci cand doresti cu trup si suflet in Europa. Problema este ca integrarea in Europa presupune si o integrare in spatiul de civilizatie europeana, iar aceasta integrare se poate realiza numai prin solidarizarea cu mentalul colectiv al locuitorilor din UE.

Pe langa aceste "dezbateri din politica mare" exista dezbaterile sau mai bine zis, certurile din "celula de baza a societatii", care se cheama familie. In mod paradoxal, dar si la nivelul strict delimitat cu spatiul unui apartament, toate discutiile se poarta in jurul bradului sau mai bine zis despre "locul sfant care este destinat acestui arbore simbolic pe parcursul acelei luni interminabil de ghiftuiala si lenevie" care se cheama "sarbatorile de iarna".

In plus, nu-mi place Revelionul pentru ca este o sarbatoare ce implica o anumita doza de manipulare a cetatenilor de catre sssssstat,numita de catre unii, "solidarizarea locuitorilor unui stat intru prosperarea si bunastarea propriilor cetateni si a copiilor acestora."

P.S. Pentru cei care nu o sa se dedice doar concursurilor de genul: cel mai bun bucatar, cel mai frumos Mos Craciun, cel mai bun "tusovscik", cea mai sexy Fulguta" etc. recomand lectura unui articol din "The New Yorker", ce-si propune sa analizeze in ce masura lipsa lecturii si dominatia TV duce la atenuarea spritului critic. Cu alte cuvinte cum lipsa lecturii determina cresterea etuziasmului fata de "Sarbatorile de iarna".

4 comments:

Anonymous said...

Oare hibernarea prin lectura e posibila?
Ion

Vitalie Sprinceana said...

tre sa citesti si Sartori, si Bourdieu despre televiziune si rolul ei...
plus o carte religioasa despre care scrisesem odata pe blog...
altfel, tv e o chestie draguta daca stii s-o administrezi..
eu fac revelionul cu tv stins de obicei...si cu lumina stinsa...hai ca spun prea multe :)

Anonymous said...

Dl medic-sef astept raspunsul la intrebarea care ma framanta?

Medicul-Sef said...

Pentru cei framantati si chinuiti de dileme as spune ca lectura nu se asociaza cu hibernarea ci mai mult cu refularea. Pe de alta parte daca citesti si adormi cu laba in gura atunci putem vorbi de o transformare esentiala a firii omenesti in cea animalica.