Sunday, November 30, 2008

cosmarul american

Daca joi e Thanksgiving day, cand toata lumea infuleca si bea in toata veselia puritanismului american, atunci vineri de dupa fiesta, care se cheama "Black Friday" puritanismul se manifesta in toata frumusetea prin cozile imense la magazine. Bineinteles ca anticipez deja unele comentarii: uite la asta a ajuns sa atinga "visul american" si sa se bucure din plin de produsele capitalismului post-industrial, de la prima sursa, si nu este multumit. Intr-adevar la capitolul reduceri si calitatea produselor nu am de ce sa ma plang: cu toate ca produsele de aici sunt Made in China ca peste tot in lumea capitalista, nu stiu de ce dar parca calitatea este un pic mai buna. Sau poate China lor nu e China noastra?

Totusi iti trece tot dorul de cumparaturi cand auzi ca un angajat al Walmart a fost strivit de hoarda de cumparatori care au tabarat in magazin. In rezultatul numeroaselor rani, angajatul magazinului a decedat. Intrebarea mea este: Cum poti sa mai crezi in visul american dupa ce auzi asemenea stire? La granita dintre tragic si comic se afla aceasta noua culme a consumerismului si marketingului: sa mori pentru consum. Poate asta este esenta societatii post-industriale: daca in secolul 20, oamenii isi dadeau viata pe campul de lupta, pentru ideea de patrie impregnata de constiinta superioritatii rasiale si de clasa, atunci in secolul 21: violenta de pe campul de lupta trece in spatii care de obicei sunt catalogate spatii ale abundentei.

Unde a disparut constiinta morala? Cum se simt sau daca simt ceva cumparatorii acelui Walmart? O alta intrebare si mai interesanta este: Cum s-ar comporta cei care au omorat un om pentru o reducere la plasma TV, in cazul in care ar fi nevoiti sa sufere de foame? Toata lumea vorbeste despre cazurile de canibalism din Ucraina in timpul holodomorului si din RSSM in anii 1946-1947. Cand vezi ca oamenii sunt capabili sa ucida pe cineva pentru "un super deal" atunci nu mai ai niciun dubiu ca numarul cazurilor de canibalism a fost si mai mare.Pur si simplu cei care au suferit de pe urma acestora nu mai pot sa fie audiati in calitate de martori!

2 comments:

Anonymous said...

Mdaa... Stirea ma socat intradevar. Dupa cum am auzit, in acea vinere au fost reduceri de pina la 60% in toate magazinele americii! Doar ca nustiu cine a profitat de aceste reduceri, daca majoritatea zic ca nu au gasit produsele/ ori nu au putut sa intre in magazin.

Anonymous said...

Intr-adevar, am observat si eu ca americanii chiar daca au de toate, oricum, "se scapa la pedegeaba" :D

Da ce sa mai vorbim despre reducerile din magazine, cand, intr-o zi obisnuita, pot sa te transforme in "hamburger", cand vrei sa iesi din tren. Stau ingramaditi in fata usii, pregatindu-se sa intre in tren, ca boul in culoarea rosie!