Saturday, January 19, 2008

proletari din toate statele uniti-va?

De dimineata, in loc sa ma dedic unor activitati mai pitoresti, ca de exemplu: savurarea cafelei sau a somnului de dupa cafea, m-am supus instinctului sinucigas de a citi niste portaluri de stiri. Pe unul dintre acestea am gasit o relatare despre situatia grea a proletarilor germani si "norocul chior" al muncitorior romani, peste care a venit corporatia Nokia, cu o noua fabrica de portabile la Cluj.

In aceste conditii, declaratiile politicienilor din Germania si Romania demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, tendinta clase politice de a lansa mesaje populiste. Pe de o parte, oamenii politici (desi aceasta combinatie de multe ori imi pare imposibila) din Germania dau vina pe Nokia, afirmand ca nu exista premise reale pentru ca Nokia sa plece din Germania, iar aceasta pleaca doar pentru a savura "capitalismul nomad".

Pe de alta parte, politicienii si diplomatii romani, se complac sa laude "miracolul economic" roman si harnicia proverbiala a muncitorilor romani. Asta in conditiile in care cei din Germania isi sustin propria clasa muncitoare, fiind siguri de "onestitatea si profesionalismul acesteia". Astfel nationalismul isi dovedeste inca o odata forta, in comparatie cu faimosul dicton comunist.

No comments: