Sunday, June 22, 2008

match point


Woody Allen nu se dezminte. O alta productie cinematografica cu certe implicatii literare. "Match Point" (2005). Filmul incepe destul de dragut, cu o scurta prelegere despre sansa si rolul acesteia in viata omului. Se pune accent pe faptul ca foarte rar ba chiar aproape imposibil sa reusesti sa faci ceva in viata fara sa dispui de un pic de sansa. Aici apare si un exemplu din tenis, atunci cand victoria sau lovitura decisiva de multe ori depinde de sansa jucatorului, iar mingea poate sa aleaga o parte sau alta a terenului.

Pe langa exemplul din sportul alb, la inceputul filmului, eroul lectureaza "Crima si pedeapsa", de Dostoievski. Initial aceasta preocupare livresca pare sa induca un fel de disonanta, sau un accident. Dar, ulterior, atunci cand eroul principal devine regizorul unei crime, care pare sa fie organizata in mod perfect, iti dai seama ca de fapt Raskolnikov si cartea lui Dostoievski au fost iarasi utilizate de Woody Allen ca o pista de lansare, pentru a demonstra inca odata absurditatea existentei umane, si lipsa Justitiei.

Pe langa asta, in film mai apar si niste situatii-tip, atunci cand detectivii se dau cu parerea in privinta autorului crimei, si isi demonstreaza "profesionalismul". De fapt, totul se intampla exact invers de ceea ce vedem in filmele cu celebrul Colombo. Criminalul ramane la libertate, ba chiar isi realizeaza toate proiectele. Pe de alta parte, exista doua tipuri de victime: cele doua femei asasinate si celelalte "fiinte vii" din preajma personajului principal.

No comments: