Friday, July 11, 2008

strategii de supravietuire

Interesanta chestie mai este si viata asta. De multe ori, nici nu-ti dai seama de unele actiuni, care intr-o anumita ordine de idei ar putea sa comporte niste consecinte mai putin placute pentru integritatea psihica si fizica a unui om: in cazul de fata indraznesc sa-mi atribui mie acest calificativ. Nu stiu de ce dar incep sa inteleg tot mai bine sintagma: "fructul oprit este mai atractiv". Presupun ca inca nu ati uitat ca ma aflu in Istanbul: oras, care conform descrierilor ar trebui sa fie un oras cosmopolit care se afla intr-o republica pe care Ataturk a numit-o laica.

Ba uite ca iarasi are dreptate cel ce crede mai mult ochilor decat urechilor. Istanbul-ul este practic invadat de moschei. Nu am nimic impotriva acestor lacase ba chiar unele sunt destul de frumoase. Problema este ca prezenta moscheilor implica un anumit comportament. In cazul meu, atat timp cat in campul vizual al unui turist din Istanbul se afla o moschee nu este voie sa bei bere. Chiar daca practici "acest ritual placut dar interzis" intr-un parc din apropierea moscheii, risti sa fii atentionat de unii trecatori. Pana aici nicio problema! Si in cazul bisericilor crestine exista un anumit tip de comportament. Cu toate acestea nu prea am vazut in Chisinau biserici care de cateva ori pe zi sa difuzeze slujba religioasa utilizand difuzoare pe care le-ar invidia si cei mai mari DJ.

Problema rezida in densitatea mare a moscheilor si respectiv in imposibilitatea de a-ti potoli setea cu "lichidul magic" care la Chisinau poarta banalul nume de "bere". Tocmai aici ajungi sa intelegi placerea unei simple beri, care in anumite circumstante se transforma intr-un semn distinctiv al rezistentei culturale.

P.S. Apropo daca printr-o oarecare coincidenta va aflati in Istanbul cu o bere in mana si sunteti acostat de un grup de tipi pretinsi urmasi ai lui Mohamed nu ezitati sa dati dovada de ignoranta, ba chiar de nestiinta atunci cand sunteti intrebat ce limba vorbiti si de unde proveniti. Sa nu uit, in acest context, eruditia Dvs. fotbalistica va poate fi de mare ajutor. Doar ca exista si aici nuante: nu stiu de ce dar Hamit Altintop, fotbalistul care a fost unul dintre cei mai buni fotbalisti de la EURO 2008 nu starneste acelasi entusiasm si in tara sa de origine. In plus, ca sa va asigurati, ar fi bine sa nu confundati fotbalistii lui Fenerbache cu cei de la Galatasaray.

No comments: