Friday, September 12, 2008

european veritabil

A trebuit sa ajung in America ca sa-mi dau seama ca sunt un european suta la suta. Nu neaparat pentru ca civilizatia europeana se deosebeste foarte mult de cea americana, ci mai degraba prin interiorizarea unor atitudini ale persoanelor din jur. Adica inca odata batranul slogan "identitate prin alteritate" s-a dovedit a fi cat se poate de adevarat.

Acestea fiind spuse trebuie neparat sa fac o clasificare a perceptiei colegilor despre Moldova si despre calitatea mea de european. Din start trebuie sa mentionez ca cel putin in cazul meu, adica a studentilor de la Departamentul de Istorie, apar doua tendinte extrem de contradictorii. Pe de o parte, unii studenti, inclusiv si cei non-americani, in majoritatea lor chinezi si indieni, habar nu au de Republica Moldova.

Acestia la randul lor se impart in alte categorii: cei care nu vor sa-si dea arama pe fata si sa spuna ca nu au habar de plaiurile mioritice. Pe buna dreptate aceasta categorie este cea mai enervanta, pentru ca atunci cand ii intrebi unde se afla Republica Moldova, fac o fata absenta si incep sa gesticuleze, dar fara un anumit indiciu despre eruditia lor geografica. Cealalta categorie te bombardeaza cu intrebari si nu se sfieste sa recunoasca ca pana acum nu prea a intalnit pe cineva din Republica Moldova. De fapt acestia sunt majoritari.

Sa trecem la partea mai putin elucidata, a celor initiati in ale politicii, sportului si geografiei si sa mentionam ca pe cat de nesurprinzatoare este absenta cunostintelor geografice, cu atat mai impresionante sunt remarcile pe care le fac unii dintre colegii mei. De exemplu, saptamana trecuta, intr-o pauza, un coleg m-a intrebat ce mai face nationala Moldovei la polo pe apa? Ca cica a aflat ca avem o echipa buna. Pai ce pot sa va spun?

Va dati seama ca am ramas fara replica. Habar nu am macar daca am scris sau am formulat corect denumirea sportului. Am intuitia ca formula "polo pe apa" a fost inventata de comentatorii sportivi de la Moldova 1. Totusi sper ca prin intermediul vostru, al pacientilor care trebuie sa va depasiti Medicul, voi afla si eu formula corecta a sportului respectiv.

P.S. Totusi exista un sentiment extrem de placut atunci cand cineva spune ca "Da. Am auzit de Moldova. Cum sa nu? Se afla in Europa, la frontiera cu Franta". Un alt moment extrem de placut este zambetul sincer pe care il afisaza nemtii, portughezii etc. atunci cand afla ca esti din Moldova. Pentru ei nu mai conteaza ca esti cetatean al celui mai sarac stat din Europa sau ca Moldova nu este membra a UE, ci mai degraba faptul ca esti "european".

6 comments:

IMB said...

Daca nu suntem in UE, macar suntem in Europa. Cu toate ca eu am dat de un american, care stia ca Moldova nu este in UE, ce-i drept intai s-a interesat daca este in NATO.

Am un tricou de la Madrid si unul dela Istanbul. Sunt identificat de multe ori dupa tricou, daca e cel cu Madrid - mexicanii intreaba daca sunt din Spania, daca sunt cu cel de la Istanbul - lumea ma saluta in turca. Pacat ca nu am luat unul cu Moldova.

Anonymous said...

Daca imi aduc aminte bine.

Acum vreo 6 ani ,un detasament de vreo 30 de tarani, toti membri ai federatiei de polo... :) au obtinut vize schengen... si culmea ... organizatorii turneului nu au vazut echipa din Moldova decit fiind chemati la politie , ca sa afle ca echipa din Moldova a fost arestata in Italia.

A fost unul din cele mai interesante scandaluri de trafic :)))))))

Anonymous said...

Inteleg ca in Tara Moldovei sint cei mai buni profesori de geografie.
Poate ar fi cazul sa le faci cadou o harta politica a lumii.

Medicul-Sef said...

Nu cred ca avem noi cei mai buni profesori de geografie. Pur si simplu, Moldova e un stat mic, care nu prea figureaza in mass-media occidentala. Pe de alta parte exista o sumedenie de cazuri antologice cu gastarbeiterii moldoveni care s-au pornit la Roma dar au ajuns la Edinet. (-:

Anonymous said...

Imi place cum moldovenii ajung in SUA si le pare ca sint cei mai destepti.
Intrebare: daca sintem asa de buni si cunoastem geografia asa de bine, de ce nu putem sa traim normal in Moldova cu semenii nostri?

Medicul-Sef said...

Raspuns: Tocmai pentru ca suntem atat de destepti