Saturday, September 27, 2008

unde dai si unde crapa


Asa cum era de asteptat, surpriza apare instantaneu ca de asta se si cheama surpriza. Azi am fost la Washington Book Festival. Printre multimea de autori ai alte autoare prezenti si prezente (sper ca am pastrat echilibrul gender), mi-am stabilit din start prioritatile, adica, de fapt prioritatea: trebuia neaparat sa-l vad pe Salman Rushdie.

Am avut aceasta intentie din mai multe motive: una logica ar fi ca imi place cum scrie, cealalta mai putin logica dar de asemenea importanta este ca datorita lui Salman Rushdie, dar mai precis, datorita cartii sale "Midnight's Children", am reusit sa ma prezint onorabil la examenul de absolvire a facultatii. Adica va dati seama ca pe langa legatura strict profesionala exista si un liant mistic.

Normal ca m-am grabit sa ajung la pavilionul "Fiction and Mistery" cel putin cu jumatate de ora in avans ca sa-mi gasesc macar un loc. Dar cum e si normal pentru personalitati de asemenea calibru nu mi-am gasit nici un loc pe scaune. Veti zice: uite la el se alinta, nu destul ca are ocazia sa-l vada pe Rushdie vrea sa mai stea si pe scaun. Veti avea perfecta dreptate pentru ca totusi am reusit sa-mi inving dorinta de confort si sa stau intr-o jumate de picior timp de o ora. Totusi a meritat.

Pana aici totul este ok, dar presupun ca asteptati surpriza promisa la inceput. Nu asteptati degeaba. Ma gandeam unde sa plasez virgula in propozitia anterioara dar pana la urma am decis sa nu murdaresc unitatea compozitiei si sa ma abtin de la virgula. Asa ca surpriza consta in faptul ca Salman Rushdie a scos un nou roman "The Enchantress of Florence", in care printre personaje apare Vlad Tepes sau Vlad the Impaler (cum ii spun americanii).

Fiind intrebat despre rolul acestuia in roman: Rushdie a afirmat ca spre deosebire de romanul lui Stoker in care Tepes apare in calitate de vampir, in volumul sau, Rushdie a preferat sa pastreze personajul istoric. Aici intervine o observatie pe masura geniului lui Rushdie: "Cu toate ca am hotarat sa-l plasez pe Tepes in contextul sau istoric, nu cred ca acest fapt diminueaza din cruzimea sa. Mai mult ca atat, cred ca cineva care a tras in teapa 20 de mii de oameni doar pentru a infricosa inamicul, este mult mai crud decat un vampiras." Asadar nu se stie niciodata unde te pornesti si ce vei invata intr-o zi.

6 comments:

SunShine said...

SUPERB!!!!!!!!!!! Rushdie este si autorul meu preferat...ahh.abia astept sa vad cum scrie de Tepes!
ma simt..ma simt..overly excited in acest moment citindu-ti postul..!!! YPIII-ayyy-eyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SunShine said...

mmmh...mi se pare mie sau s-a mai ingrasat dl. salman?!...ai reusit sa iei si autograf!?!??!!?

IMB said...

Mda vad ca nu pierzi timpul :)) Este un post cu continut, dar daca luai si un autograf pe romanul pentru care a primit Nobelul...te puneam pe un soclu :))))))

IMB said...

De fapt stai ca nu a luat Nobelul, ei dar sigur o sa-l ia mai incolo ...:))

Medicul-Sef said...

Din pacate nu am reusit sa iau autograf, pentru ca era coada prea mare, in schimb am reusit sa filmez o prtiune de 10 minute din interviu, exact atunci cand zice de Tepes, si am luat autograf de la Paul Theroux,cu mentiunea: "Alex, See you in Moldova". (-:

SunShine said...

super tare!!! I am so proud of u :D
si da da da, nobelu' o sa-l ia!!! \:d/