Wednesday, September 5, 2007

stratovarius si "homo sovieticus"

Probabil va intrebati ce pot avea in comun "homo sovieticus" si "Stratovarius". Pot sa spun ca daca, pana astazi, cineva imi adresa aceasta intrebare i-as fi spus ca este tocmai bun pentru o discutie cu medicul-sef. Dar nu este chiar asa de simplu.

Daca ieri am elogiat inceputul de toamna, fiindu-mi revelata insemnatatea profunda a zilei de ieri, apoi azi sa stiti ca ziua a fost la fel de productiva daca nu chiar s-a inregistrat o criza de supraproductie [fiti linistiti nu am de gand sa cad in "Marea Depresie"].

A trebuit sa trec pe la o librarie, mai bine zis pe langa un chiosc, ce afisa pompos "carti", pentru a afla ca daca intri in librarie si ai "obraznicia" sa ceri o carte in limba romana poti fi etichetat ... HOMO SOVIETICUS.

Pentru a nu fi acuzat de "nationalism" sau de neo-fascism voi povesti cu lux de amanunte micul incident produs la o librarie din Chisinau, incident, care la o analiza mai adanca sau mai a(profunda)ta, poate fi cu succes utilizat la "conceperea" urmatoarei "Conceptii a politicii nationale".

Intr-o "Librarie" din Chisinau, ce afiseaza numai carti in limba rusa [daca sunteti curiosi puteti verifica libraria de la intersectia strazilor Vasile Alecsandri si Stefan Cel Mare]

Vanzatoarea (ca numai librar nu pot sa-i spun): Shto vy hoteli?

Subsemnatul: Vreau o carte in limba romana.

Vanzatoarea (cu un perfect accent de Bucuresti): Ce carte anume cautati?

Subsemnatul: O carte in limba romana.

Vanzatoarea (in dialog cu o colega): Vezi, draga, un exemplu tipic de "homo sovieticus"...

P.S. Nu-i asa ca analiza paralela a comunismului si fascismului si-a dovedit iarasi viabilitatea?

Despre "Stratovarius" nu pot sa spun decat ca inca odata m-am convins de faptul ca poti procura un cd bun sau chiar foarte bun numai atunci cand nu stii nimic despre formatia cu pricina.

2 comments:

simonacratel said...

ha, ha, ha!... dar nu prea are sens! de ce ti-a zis asta?!

Medicul-Sef said...

este o enigma la fel de mare ca si misterele din Eleusis