Friday, September 28, 2007

caravela dreptului de a sti

Zilele acestea in toata nemasurata noastra tara se desfasoara "Zilele dreptului de a sti". Deoarece am avut ocazia sa particip la conferinta de totalizare a acesteia, o spun din postura de martor ocular al evenimentului. Incerc sa ma dau cu presupusul si sa afirm ca aceasta conferinta de la Chisinau ar fi trebuit sa adune tot ce-i mai bun din cadrul acestor zile. Adica, intr-un fel ar fi trebuit sa fie un fel de "ora de varf" a dreptului de a sti.

Nu am nimic impotriva dreptului de a sti, ba chiar in postura mea de jurnasit in devenire, cred ca acest drept este esential intr-o societate democratica. Orice institutie este obligata sa ofere orice informatie de interes public. Nu pot sa bag mana in foc pentru manifestarile din alte localitati, dar daca toate au fost simiare celei din Chisinau atunci "am dreptul sa stiu" doar un lucru: cand va inceta provincialismul si formalismul in Republica Moldova.

In primul rand, toate manifestarile cu prilejul acestei zile abunda de formalism ca sa nu zic formalina. In diverse localitati se organizeaza tot felul de intruniri ale reprezentantilor organizatiilor guvernamentale si ale celor neguvernamentale. Este un fel de "Caravela Culturii" doar ca fara prezenta fermecatoare a Lenutei Burghila.

In al doilea rand, opinia publica este indignata de lipsa Mitropolitului Chisinaului si a Intregii Moldove, care nu a binevoit sa sfinteasca aceasta actiune de PR. Nu mai putina nedumerire trezeste si absenta altor factori de decizie din Republica Moldova ca de exemplu: Tudor Tataru, care fiind ocupat de viitoarea sa vocatie de om de televiziune nu a onorat cu prezenta sa aceasta manifestare.

In fine dar nu in cele din urma, cea mai mare indignare o starneste absenata jurnalistilor de la aceste evenimente. In mod logic, acestia ar fi trebuit sa fie primii interesati de acest subiect. Aceasta daca vreti, este painea pe care o mananca in fiecare zi. In schimb cand e vorba de ciondanelile unor oameni politici, in sala de conferinte, nu sunt locuri nici de stat in picioare. Acestea fiind spuse ramanem in continuare in dimensiunea "casei de nebuni" in speranta ca vor veni si vremuri mai bune.

Wednesday, September 26, 2007

angoasa de blog

Ma intrebam daca nu sunt eu pe cale sa inventez o noua anomalie ba mai bine zis o noua normalitate. Vorba vine ca de o buna bucata de vreme, nu mai am chef de scris pe blog. Cred ca aest lucru este vizibil. Cine stie? Poate este vorba despre o angoasa de blog. Un protest al contiintei in fata unei lumi virtuale care la banalul stranut al unui virus poate disparea cat ai zice peste. Dorinta acuta de realitate cred ca isi spune cuvantul.

Cu toate ca realitatea este cum este iar uneori nu este nici ea libera de virusi, cred ca mult mai bine este sa comunici cu realitatea, aici fiind inglobati si oamenii, chiar daca nu intotdeauna iti vine sa crezi. Am citit un articol care mi s-a parut destul de interesant si pe care il recomand ca lectura obligatorie pentru cei contaminati de virusul Internetului.

Monday, September 24, 2007

alergie la scris

Se spune ca alergia este specifica unor oameni neadaptati la mediul inconjurator, dar cu atat mai mult la cel interior. Se spune ca scriitorii sunt cei mai neadaptati oameni. Adica scriitorii alergici sunt neadaptati la patrat. Atunci care este conditia nescriitorului si a celui adaptabil? Raspunsul pare a fi evident
scriitorul= neadaptat

scriitorul alergic= neadaptat la patrat
nescriitorul= adaptat
nescriitorul alergic=?

Wednesday, September 19, 2007

periplu in pustietate

Stiu ca nu prea scriu multe comentarii despre imaginile pe care le postez dar prefer sa las imaginea sa vorbeasca, la fel ca si textul. Daca vreti este un fel de flux al constiintei.

De data asta, am un filmulet despre manastirea rupestra de la Saharna. Cat de aproape sunt totusi sacrul si profanul...

Tuesday, September 18, 2007

deja vu

M-a intrebat cineva de ce nu am postat nimic pe blog in perioada concediului. In primul rand a fost concediu. In al doilea rand mi-am propus sa fac o pauza de meditare si de reflectie. Mi-am spus ca daca tot vroiam sa vizitez niste locuri din Moldova de ce n-as face-o in vara asta, mai ales ca deocamdata nimeni nu-ti cere viza pentru o calatorie la Saharna sau Orheiul Vechi.

P.S. O baie la izvorul minunilor si parca esti nou-nascut

Friday, September 14, 2007

"esenta istoriei integrate" si a "educatiei patriotice"

Puteti asculta cine este cetateanul care se naste pe strada Cantemir din Chisinau si care este diferenta dintre Mihail si Mihai Kogalniceanu daca faceti un efort tastand aici

Iar daca va intereseaza care este diferenta dintre graiul italienesc si cel moldovenesc tastati aici

P.S. Toate perlele de mai sus le-am adunat la Radio Moldova. Cred ca nici nu e nevoie de interventia unui medic.

Thursday, September 13, 2007

jazz vs. realism socialist

niste mostre interesante de grafica sovietica aici

cate ceva despre Festivalul Ethno Jazz 2007 puteti gasi aici

Wednesday, September 12, 2007

you're in the army now

Circa 200 de militari canadieni care urmau sa fie trimisi in Afganistan, au fost depistati „pozitivi” la testele de depistare a drogurilor si li s-a anulat plecarea transmite canalul de televiziune public CBC, preluat de agentiile internationale de presa.

Postul TV a precizat ca armata canadiana a inceput sa impuna teste de depistarea drogurilor soldatilor sai care pleaca in Afganistan inca de acum un an.Pana acum, din 6 800 de soldati testati, 195 au fost declarati pozitivi si nu au mai fost trimisi in Afganistan. Cei mai multi erau consumatori de marijuana, dar si de droguri mai puternice precum cocaina, amfetamina si methamfetamina.Unii soldati au furnizat esantioane de urina diluata pentru a incerca sa pacaleasca controlul.

Armata canadiana subliniaza insa ca proportia militarilor consumatori de droguri este net mai putin importanta in ansamblul populatiei, dar spune ca isi va extinde controalele printre soldati.Canada a desfasurat in sudul Afganistanului un contingent de circa 2 500 de militari, care este reinnoit periodic prin rotatie.
HotNews.ro, C.N.A., 12 sep 2007

Tuesday, September 11, 2007

motiv de bucurie

Imi cer scuze de la "Scriitoarea in devenire" dar nu am putut sa nu ma abtin sa plagiez sau mai bine zis sa ma inspir de pe blogul ei. Am accesat si va recomand si voua sa accesati blogul: http://craybeejay.blogspot.com/ .

Poate asa deveniti si voi mai optimisti. In plus, trebuie sa constat cu bucurie ca, judecand dupa blogul cu pricina, numarul pacientilor casei de nebuni creste vertiginos, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Exista potential in lumea asta. Nu este chiar totul pierdut. Mai ales ca,doar un click aici va face cu mult mai optimisti, iar tensiunea Dvs. inclusiv cea arteriala revine la normal.

Monday, September 10, 2007

post nr.50

Sambata seara am fost la fotbal: Moldova-Norvegia. Vikingii impotriva haiducilor. Judecand dupa faptul ca vikingii au castigat cu 1-0, putem sa ne dam seama ca daca la meci participau si walkiriile, atunci nu mai ramanea nici freza din haiducii nostri.

Am observat mai multe evenimente demne de luat in seama. In primul rand, stadionul "Zimbru" a fost plin. Practic nu existau locuri libere. In al doilea, si nu in ultimul rand, spectatorii s-au sculat de pe scaun, cand a inceput intonarea imnurilor nationale. Mai mult ca atat, am ramas placut surprins de faptul ca, multi spectatori cunosteau versurile.

Nu-i vorba au fost si momente mai putin placute, care ca de obicei au prevalat. In ciuda celor 10000 de spectatori, jucatorii nostri au dat-o in bara (la propriu si la figurat), demonstrand inca o data ca le place sa ramana imuni la sustinerea tribunelor, si lucizi in eforturile de a se justifica, pastrandu-si intact aerul de martir al terenurilor proaste si a zeitei Fortuna.

Ma intreb daca exista in alta parte un public la fel de masochist ca al nostru? Echipa pierde dar publicul ramane. Alti jucatori, aceiasi masochisti.

Friday, September 7, 2007

merita sa faci copii in tara asta?

Intamplator, dar cine stie poate chiar predestinat, in timp ce stateam la coada intr-un oarecare market din Chisinau, mi-a fost dat sa asist la o discutie, ce intruchipeaza toate dilemele identitare ale pamantului basarabean de vreo doua sute de ani incoace.

Totul ar fi fost ok, in conditiile in care discutii de acest gen sunt la ele acasa incepand de la prima bodega si pana la "faimoasa noastra" Academie de Ne(Stiinte), daca participante la aceste discutii nu erau doua pustoaice de liceu.

Pana acum pluteam si eu pe aripile iluziilor ca discutii de genul "Stefan cel Mare" era moldov(e)an, iar "Vlad Tepes" mai roman ca Patriarhul Teoctist, Dumnezeu sa-l odihneasca, sunt destinate sa moara odata cu mandatul prezidential al lui Voronin, cand vor reprezenta un material numai bun pentru istorici si antropologi.

Dar ascultand involuntar discutia celor doua interlocutoare, care inspirate probabil de dictionarul lui Stati, erau convinse de distinctia clara, care exista intre "limba moldoveneasca" si cea romana, mi-am zis, bai da oare are nevoie fiecare generatie de un Coseriu al ei, sau de o sarbatoare zilnica a limbii romane, ca sa se termine odata toate aberatiile astea?

Dupa toate astea iti adresezi involuntar intrebarea: Oare merita sa mai contribui cu ceva la amelioararea crizei demografice din tara asta, daca generatia viitoare in loc sa-si caute de treaba, continua sa ruleze acelasi film?

Thursday, September 6, 2007

primar sau medic-sef?

In dimineata zilei de joi, 6 septembrie, Prim-ministrul Vasile Tarlev a vizitat satul Cosnita. Seful Executivului i-a inminat lui Alexandru Lesanu, primarul satului, taloane pentru 1 tona de motorina pentru efectuarea lucrarilor agricole de toamna, transmite reporterul special al Agentiei INFOTAG.
Tarlev s-a informat asupra problemelor localitatii - lipsa unui apeduct centralizat si a 270 de locuri in gradinita de copii - si a promis ca Guvernul va aproba un program special de alimentare a satenilor cu apa, gaze, cu baie, subliniind ca "fiecare sat moldovenesc trebuie sa aiba o baie care sa le garanteze oamenilor un mod de viata sanatos".
Referindu-se la problema accesului satenilor la terenurile lor, situate in Zona de Securitate, premierul a propus ca proprietarilor funciari sa le fie eliberate permise speciale cu care ei sa-si poata cultiva paminturile, fara dificultate.
Prim-ministrul Vasile Tarlev a declarat presei, dupa sedinta de miercuri a Cabinetului de Ministri, ca nu intentioneaza sa adopte o a doua cetatenie.
Potrivit reporterului Agentiei INFOTAG, acreditat la sedintele Guvernului, Vasile Tarlev s-a declarat mindru pentru cetatenia sa moldoveneasca, subliniind ca "a fost, este si va fi cetatean al Republicii Moldova si acest fapt ii aduce o mindrie deosebita".
Premierul a amintit ca autoritatile moldovene in exercitiu au avut curajul sa adopte o legislatie care le permite locuitorilor tarii sa detina dubla cetatenie, dar a dezaprobat faptul ca multi cetateni ai republicii obtin cetatenia Romaniei vecine. "Mi-as dori ca, conationalii mei sa se mindreasca cu cetatenia Republicii Moldova, si sint impotriva ca ei sa abandoneze Patria intr-o perioada grea pentru ea, sa fuga in alte state, mai prospere", a subliniat el.
Comentind planurile autoritatilor de la Bucuresti privind acordarea vizelor pentru cetatenii moldoveni la granita, seful Executivului de la Chisinau a spus ca sprijina orice actiuni menite sa liberalizeze regimul de vize.

Sursa: www.azi.md

Wednesday, September 5, 2007

stratovarius si "homo sovieticus"

Probabil va intrebati ce pot avea in comun "homo sovieticus" si "Stratovarius". Pot sa spun ca daca, pana astazi, cineva imi adresa aceasta intrebare i-as fi spus ca este tocmai bun pentru o discutie cu medicul-sef. Dar nu este chiar asa de simplu.

Daca ieri am elogiat inceputul de toamna, fiindu-mi revelata insemnatatea profunda a zilei de ieri, apoi azi sa stiti ca ziua a fost la fel de productiva daca nu chiar s-a inregistrat o criza de supraproductie [fiti linistiti nu am de gand sa cad in "Marea Depresie"].

A trebuit sa trec pe la o librarie, mai bine zis pe langa un chiosc, ce afisa pompos "carti", pentru a afla ca daca intri in librarie si ai "obraznicia" sa ceri o carte in limba romana poti fi etichetat ... HOMO SOVIETICUS.

Pentru a nu fi acuzat de "nationalism" sau de neo-fascism voi povesti cu lux de amanunte micul incident produs la o librarie din Chisinau, incident, care la o analiza mai adanca sau mai a(profunda)ta, poate fi cu succes utilizat la "conceperea" urmatoarei "Conceptii a politicii nationale".

Intr-o "Librarie" din Chisinau, ce afiseaza numai carti in limba rusa [daca sunteti curiosi puteti verifica libraria de la intersectia strazilor Vasile Alecsandri si Stefan Cel Mare]

Vanzatoarea (ca numai librar nu pot sa-i spun): Shto vy hoteli?

Subsemnatul: Vreau o carte in limba romana.

Vanzatoarea (cu un perfect accent de Bucuresti): Ce carte anume cautati?

Subsemnatul: O carte in limba romana.

Vanzatoarea (in dialog cu o colega): Vezi, draga, un exemplu tipic de "homo sovieticus"...

P.S. Nu-i asa ca analiza paralela a comunismului si fascismului si-a dovedit iarasi viabilitatea?

Despre "Stratovarius" nu pot sa spun decat ca inca odata m-am convins de faptul ca poti procura un cd bun sau chiar foarte bun numai atunci cand nu stii nimic despre formatia cu pricina.

Monday, September 3, 2007

melancolie relaxanta

Nu am de gand sa povestesc despre cum vine toamna si frunzele se astern ca un covoras galben pe trotuar. Despre asta povestesc mult mai bine si cu lux de amanunte liceenii in eseurile de la inceputul anului scolar. Pur si simplu am descoperit ca cel mai frumos anotimp este inceputul de toamna, dar mai bine zis nici macar inceputul ci prologul toamnei.

Te trezesti dimineata si ai o senzatie de fericire, sau ca sa nu deviez iarasi in consideratii filosofice, de genul ce este fericirea, pot spune ca te simti confortabil, la aceasta contribuind "n" cauze si mai putin cauza majora din publicitatea absorbantelor: "ca totul este uscat si confortabil".

Totul este atat de relaxant incat iti dai seama ca nimic nu te poate dezichilibra: nici macar vecinul care te calca pe picior in troleibus, sau casierita care dupa ce se arata surprinsa de greseala sa face o fata de Fecioara Maria etc. Va las pe voi sa enumerati cauzele care v-ar putea crea un disconfort deoarece astazi le-am uitat pe toate.

Nu stiu ce este atat de special in aceasta zi. Parca totul a ramas la fel si nu este nici o deosebire intre ziua de ieri si cea de azi. Iti dai seama ca aceasta stare de bine va disparea tot atat de anonim si de instantaneu precum a aparut.

Atunci incerci sa o pastrezi cat mai mult si sa savurezi fiecare clipa. Atunci incepi sa intelegi ce au vrut sa spuna admiratorii lui "carpe diem" sau "painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi". Poate anume aceasta zi reprezinta "sensul existentei", desi cel mai putin in aceasta zi iti propui sa afli rostul existentei noastre aici? Poate sensul existentei este sa nu iti pui intrebari de acest gen?